Pogled u nebo s tičanskog brda

Korado Korlević u FilodrammaticiM42 – Orion nebula, foto: Zvjezdarnica Višnjan

Za vrijeme trajanja izložbe Brojeći Mjesečeve kratere grčke umjetnice Kyriaki Goni – koja tematizira zamišljeni susret devetnaestostoljetnog astronoma Johanna Friedricha Juliusa Schmidta i najsuvremenije umjetne inteligencije DeepMoon, te njihovu posvećenost otkrivanju Mjesečevih kratera – poželjeli smo u Filodrammaticu dovesti našeg najpoznatijeg i najuspješnijeg astronoma, Korada Korlevića.
 
Želja nam se ispunila: Korado Korlević održat će predavanje u velikoj dvorani Filodrammatice, u utorak 28. siječnja u 18 sati!

Pretpostavljamo da će interes biti velik, radi čega vas pozivamo da u Filodrammaticu dođete ranije i zauzmete svoje mjesto. Zbog drugih programa koja slijede nakon predavanja, program će početi točno u 18 sati i završiti do 19:30. Ulaz je slobodan.

Prije predavanja, posjetite spomenutu izložbu u Galeriji Filodrammatica, koja je otvorena do 31. siječnja.

 

Nakon što se je u posljednjih petnaestak godina promatrao niz sudara nebeskih tijela, a otkrića mnoštva kratera na Zemlji pokazuju su da je frekvencija udara u Zemlju veća od do dosadašnjeg mišljenja, pojavilo se pitanje da li su katastrofe planetarnih razmjera moguće? Dinosauri?
 
Nešto tog tipa su pokazivali i geološki tragovi na Zemlji, te novootkriveni nebeski objekti, matematičke simulacije i na kraju, nadasve zorno, udari komada kometa SL-9 u planet Jupiter.
 
Sudari i izumiranja su geološka povijest, budući sudari su statistička sigurnost, naše preživljavanje ovisi o našoj strasti i pameti. Radimo na tome…

 

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području. Rođen je u Poreču 1958. godine. Gimnaziju je završio u Puli, a Pedagoški fakultet na Sveučilištu u Rijeci. Bio je jedan od voditelja Prve međunarodne ekspedicije na područje tunguske eksplozije u Sibiru 1990.

Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima, potiče aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava, što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz Republike Hrvatske. Otkrio je više od 1400 malih planeta (asteroida), a sudjelovao je i otkrivanju dvaju kometa. Od 1993. godine radi kao voditelj edukacijskih i znanstvenih aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan. Uz pedagoški rad, objavio je i mnogo znanstvenih i znanstveno-popularnih radova u zemlji i inozemstvu.

Zvjezdarnica Višnjan na brdu Tičan

Prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers, Korado Korlević je dvadeseti najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena.

Organizacija The Planetary Society nedavno je dodijelila Shoemaker NEO Grant stipendije izuzetno uspješnim astronomima amaterima diljem svijeta za pronalazak i praćenje asteroida koji mogu postati potencijalna prijetnja Zemlji. Među izabranima je i Korado Korlević, pri čemu zvjezdarnica Višnjan dobila 10.825 dolara za unapređenje zrcala teleskopa zvjezdarnice i za kupnju druge opreme kojom će biti moguće promatrati i pratiti mnogo tamnije objekte u svemiru.

“Zvjezdarnica je usredotočena na praćenje novootkrivenih objekata koji prolaze u blizini Zemlje (NEO). U posljednje dvije godine zabilježila je više od 1.400 NEO-a. U ožujku ove godine zvjezdarnica Višnjan postala je vodeća na svijetu po praćenju asteroida, bolja i od NASA-e. Hrvatski je tim od početka 2019. odradio čak 43 posto posla u praćenju tijela koja prolaze blizu Zemlje i predstavljaju moguću prijetnju za nju.”

– Jasna Orlić, Korado Korlević: Kada se vidi što se radi sa školstvom, može se reći da naša zajednica mrzi djecu, Novi list, 29. 12. 2019.

 

Korado Korlević se trenutačno bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, član mnogih međunarodnih strukovnih organizacija, počasni član četiriju udruga, a za zasluge na području astronomije i edukacije Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvala Korado.
Korado_Korlevic_2000

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV