Sylvain Lazarus - Maj '68. Politika. Povijest - razgovori

AUTOR: Sylvain Lazarus

PREVEO: Ozren Pupovac

BIBLIOTEKA: Skhole

JEZIK: hrvatski

IZDAVAČ: Multimedijalni institut

GRAFIČKI UREDNIK: Dejan Dragosavac Ruta

GODINA IZDANJA: 2018.

ISBN: 978-953-7372-35-4

 NARUČI KNJIGU


Autori i naslovi predstavljeni u biblioteci Skhole — u rasponu od kritičke teorije do književnosti i poetika suvremene umjetnosti — ocrtavaju horizont života u suvremenim kapitalističkim društvima. Crvena je nit poveznica u biblioteci imperativ da se etabliraju inovativne metode i koncepcije, pa time i drukčiji senzibiliteti kadri da detektiraju ono što nam pristiže iz budućnosti. Biblioteka je dio izdavačkog programa pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Sylvain Lazarus, francuski antropolog, sociolog i politički aktivist, u svojoj se knjižici Maj ’68. Politika. Povijest (razgovori), izvorno objavljenoj 2008., osvrće na događaje iz 1968. i njihov utjecaj na drukčije političko mišljenje i djelovanje, ne s pozicije države, već ljudi.

Knjigu naručite na ovoj poveznici, a digitalno izdanje pronađite ovdje.

U svibnju 2018. godine Multimedijalni institut, Drugo more i Subversive Festival organizirali su gostovanje Sylvaina Lazarusa u Rijeci i Zagrebu. Program se odvio u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Filozofskim fakultetom u Rijeci, a tim je povodom objavljena ova publikacija

 

SADRŽAJ
 

 1. Politika forever!
   
 2. Fikcija društva
   
 3. Poredak, zapovijedanje i princip
   
 4. Postajanje revolucije alegorijskom
   
 5. Iščezavanje povijesti
   
 6. Riječ “radnik” u politici
   
 7. 2008./1968.
   
 8. Zatvaranje i zasićenje maoizma

 
Sudjelujući u širokom političkom iskustvu 1968. i njegovim odjecima, SYLVAIN LAZARUS (1943.) je bio osnivač i član niza eksperimentalnih političkih organizacija ljevice, koje uključuju UCFml (L’Union des communistes de France marxiste-léniniste, Marksističko-lenjinistička unija komunista Francuske — 1969.-1985.), L’Organisation Politique (Politička organizacija, 1985.-2007.), kao i rad s migrantskim radnicima „bez papira“ u organizacijama poput Okupljanje Kolektiva radnika bez papira iz prenoćišta (Rassemblement des Collectifs d’ouvriers sans papiers des foyers). Trenutno predaje na Sveučilištu Pariz VIII, a svojevrsna sinteza njegovog političkog i teorijskog rada može se pronaći u djelima “Antropologija imena” (Anthropologie du nom, Pariz: Seuil, 1996.), te, kasnije, “Inteligencija politike” (L’intelligence da la politique, Pariz: Al Dante, 2013).

 

Biblioteka Skhole dio je programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 

 

    

    

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV