Otvorenje izložbe, foto: Hrvoje Franjić / Drugo more (Flickr galerija)

Povodom otvorenja videoinstalacije Roll On Roll Off u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1), u Rijeku ponovno stiže francuska umjetnica Marie Reinert, godinu dana nakon sudjelovanja na velikoj grupnoj izložbi Usijano more u Exportdrvu, u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.
 
Izložba Roll On Roll Off otvorit će se u četvrtak, 26. kolovoza u 18 sati, uz poštivanje važećih preporuka i mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Nakon otvorenja, instalaciju možete posjetiti do 17. rujna, od ponedjeljka do subote u radnom vremenu od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

 

Tijekom studijskog boravka na jednom od trgovačkih brodova kompanije Marfret, Marie Reinert je sudjelovala na četiri putovanja od Marseillea do Alžira, bilježeći kamerom ritmičke geste četrnaest članova posade uz mehaničko disanje protoka robe koja prolazi između dvije obale Mediterana. U uskoj perspektivi, onoj zatvorenog svemira zajednice mornara, Roll On Roll Off istražuje stalnu napetost koju ljudska tijela održavaju s robom koja se prevozi.

Eksperimentalni film u 24 minute otkriva utrobu broda, ispitujući puninu i prazninu ove pomorske arhitekture. Važna uloga je pritom dana samoj kameri, koja, pričvršćena na brodske zidove i dijelove motora, vibrira i diše u ritmu broda poput jednog od njegovih zupčanika.

Marie Reinert - Roll On Roll Off - video still

Autorica ovim radom nije namjeravala prikazati kontekst plovidbe u cjelini, već na konkretnom primjeru potpuno posvećuje pažnju ideji fragmentiranosti. S jedne strane nazire se fragmentiranost poimanja geografskog teritorija: vlasnik broda je iz Francuske, a brod je plovio pod luksemburškom zastavom između dva kontinenta – europskog i afričkog – s mornarima koji su iz Ukrajine.

“Slično kao kada tragamo za mjestima porijekla nekog proizvoda, primjerice smartfona: sirovina je iz Afrike, sklapa se u Kini, dovršava u Europi…”

(iz intervjua s Clémentine Roy)

 

Foto: Hrvoje Franjić / Drugo more (Flickr galerija)

S druge strane, u pomorskom prometu ljudska su tijela maksimalno skučena i moraju se neprestano prilagođavati raznim ograničenjima, bilo da je riječ o moru koje okružuje brod tijekom plovidbe, teretu koji ne ostavlja mnogo slobodnog prostora, ili strogim policijskim, carinskim i sindikalnim pravilima kretanja u lučkim zonama i stranim teritorijima.

Silu ograničenja broda na tijelo Reinert je spoznala u suživotu s mornarima, primijetivši kako većina najradije provodi vrijeme u svojim kabinama tijekom pauze, iako je riječ o iznimno tijesnim prostorima.

Marie Reinert - Roll On Roll Off - video still

Marie Reiniert
ROLL ON ROLL OFF, 2011., 24 min
 
Koprodukcija: Marfret, Mécènes du Sud, Frac Paca, MP 2013.
Podrška: CNAP (research grant), Drac Paca

   

U skladu s trenutno važećim mjerama i preporukama za sprječavanje zaraze koronavirusom, broj posjetitelja u prostoru galerije je ograničen. Posjetitelji se pozivaju na održavanje fizičke udaljenosti te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice.

 


 

MARIE REINERT

www.mariereinert.com

 

U okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Reinert se prošle godine predstavila istraživačko-umjetničkim radom I see na velikoj grupnoj izložbi Usijano more u riječkom Exportdrvu. Izrađeni u razdoblju prije same izložbe, snimljeni audiozapisi na temu budućnosti s građanima Rijeke različite dobi, struka, podrijetla, političkih stavova i spola bili su utisnuti na analogne vinilne ploče i mogli su se mogli poslušati kao sedam pojedinačnih imaginarija svake pojedine osobe. Zapisi na umjetnici nepoznatom jeziku pritom su predstavljali digitalne artefakte koji podsjećaju na tehničke „bugove“ s kojima se susretala tijekom lockdowna.

Marie Reinert - I see - instalacija na izložbi "Usijano more" u Exportdrvu, Rijeka 2020, foto Damir ŽižićInstalacija I see Marie Reinert na izložbi Usijano more u riječkom Exportdrvu 2020. godine, foto Damir Žižić

Umjetnička praksa Marie Reinert sastoji se od performansa i instalacija koje uključuju video, zvuk, crteže i tekstove. Njezin rad istražuje i analizira procese normalizacije našeg ponašanja, osobito u svijetu rada. Tijelo se pojavljuje kao ključni element njezinog istraživanja: kroz strategije infiltracije, promatranja i arhiviranja istražuje sustave, kodove i protokole koji uvjetuju kretanja tijela u njihovom prostornom i društvenom okruženju. Istraživanja provodi u obliku umjetničkih rezidencija i kolaboracija: u javnim arhivima (festival videa, „Valeurs croisées“ – Biennale d’art contemporain de Rennes, 2008.), na trgovačkom brodu između Marseillea i Alžira (video Roll On Roll Off, Marseille, 2011.), u luci za naftne derivate i ukapljeni plin Fos-sur-mer (video Quai 2014.), u Narodnoj banci Nizozemske u Amsterdamu (video Bull & Bear, 2014.), u Kinšasi (Article 15, 2016./2017.), na Biennale de Lyon (2019.), u sklopu programa „Dopolavoro“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, i nedavno na festivalu dokumentarnog filma FidMarseille (2021.)
Marie Reinert -1

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV