WDW?

MTN 2018 - Tko što radi? - rad

Četrnaesto izdanje međunarodnog tematskog festivala Moje, tvoje, naše održat će se u Filodrammatici od 14. do 16. veljače. Pod nazivom „Tko što radi?“, festival će se kroz simpozij i izložbu baviti načinima na koje se rad izvodi, delegira, izdvaja (tzv. „outsourcing“), prepušta korisnicima Interneta („crowdsourcing“), transformira, destabilizira, maskira, premješta, prikriva i razotkriva, odbija i preuzima. „Tko što radi?“ fokusirat će se na sadašnjost rada, na doba u kojem je rad prisutniji no ikad.

U trenutku kad se mogućnost potpune automatizacije ponovno ozbiljno razmatra – zajedno s povećanjem straha od zastarijevanja čovjeka i usponom tzv. „bespotrebijata“ („unnecesseriat“) – kroz festival će se ispitivati unutarnje i izvanjske napetosti odnosa čovjeka i stroja, te socio-ekonomske premise kompjuterizacije rada. Pitanje jest: da li strojevi posreduju, zamjenjuju, povećavaju ili naprosto umanjuju važnost ljudske aktivnosti?

Pod kustoskom palicom dizajnera i umjetnika Silvija Lorussa, s kojim uspješno surađujemo posljednjih nekoliko godina, na izložbi Tko što radi? u galerijskom prostoru Filodrammatice, koja se otvara u četvrtak, 14. veljače, radove će predstaviti međunarodni kolektivi i umjetnici Anxious to Make, Deconstructeam, Constant Dullaart, Maria Eichhorn, Sam Kidel, Alina Lupu, François Girard Meunier, Elisa Giardina Papa, Ottonie Von Roeder, Sebastian Schmieg i Jeff Thompson.
   
Izložba će biti otvorena za vrijeme trajanja festivala i drugim radnim danima od 17 do 20 sati, do 1. ožujka. Ako želite posjetiti izložbu u nekom drugom terminu, javite nam se na info[at]drugo-more.hr ili na 051 212 957.

Više o izložbi saznajte na http://drugo-more.hr/tko-sto-radi/
 
Na dvodnevnom simpoziju u velikoj dvorani Filodrammatice, u petak i subotu 15. i 16. veljače, izlaganja će održati konceptualna umjetnica Alina Lupu, umjetnica Elisa Giardina Papanovinar i dizajner Florian A. Schmidt, dizajner i umjetnik Sebastian Schmieg, te kustos, umjetnik i programer Jeff Thompson.
Nakon polusatnih izlaganja svakog od panelista, koja će oba dana započeti u 18 sati, uslijedit će rasprava. Predavanja će se održavati na engleskom jeziku!

 
Ulaz na sve događaje je besplatan. U nastavku saznajte više o programu manifestacije i ukratko o pojedinim prezentacijama i njihovim izlagačima.

Program

Galerija Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka)
Četvrtak, 14. veljače 2019.

 
otvorenje izložbe Tko što radi? u 20 sati
(ostaje otvorena do 1. ožujka)
 

Filodrammatica, velika dvorana, Korzo 28/1, Rijeka
Petak, 15. veljače 2019.

 
prezentacije i diskusije (na engleskom), od 18 sati:

Elisa Giardina Papa
– talijanska umjetnica koja se u radu bavi istraživanjem roda, seksualnosti i rada u kontekstu neoliberalnog kapitalizma i zemalja u razvoju
– na izložbi Tko što radi? predstavlja rad Technologies of Care, koji vizualizira nevidljivu radnu snagu anonimnih freelancera koji rade poslove koji se mogu svrstati u domenu “internetske skrbi” (razne usluge i iskustva, erotska stimulacija, druženje, emocionalna podrška itd.)
 
Florian Alexander-Schmidt
– freelance istraživač, novinar i dizajner. Trenutno je glavni urednik tiskanog časopisa agenda design, kojeg izdaje Savez njemačkih dizajnera (AGD)
– objasnit će pojedine strukture nastale u posljednje dvije godine u procesima ljudskog “treniranja” samovozećih automobila, na temelju njegovih intervjua s direktorima i delegiranim radnicima (crowdworkers) iz tog polja, kao i ulogu Venecuele u cijeloj toj priči
 
Sebastian Schmieg
– dizajner i umjetnik koji istražuje načine na koje mrežne tehnologije oblikuju naše online i offline stvarnosti
– na izložbi Tko što radi? predstavlja rad Segmentation.Network u kojem razotkriva inače nevidljivi manuelni rad koji se koristi u izgradnji neuronskih mreža i umjetne inteligencije, pristupajući strojnom vidu kao činu svjesnog odabira: ljudi su ti koji određuju ono što strojevi mogu i trebaju vidjeti i ono što će ostati neprepoznato ili smatrano nevažnim

 

Filodrammatica, velika dvorana, Korzo 28/1, Rijeka
Subota, 16. veljače 2019.

 
prezentacije i diskusije (na engleskom), od 18 sati: 

Alina Lupu
–  u Nizozemskoj rođena rumunjska postkonceptualna umjetnica i spisateljica za koju honorarni poslovi “sa strane” nisu samo apstrakcija
– na izložbi Tko što radi? predstavlja dva rada: #RideWithUsPhilip u kojem izaziva direktora tvrtke Deliveroo Philipa Padberga da sam pokuša dostaviti 10 narudžbi hrane u 2 sata po ulicama Amsterdama, i Oh, and there’s also a small fee for the job! u kojem se bavi pitanjem novčane vrijednosti umjetničkog rada
 
Jeff Thompson
– umjetnik, programer i predavač iz New Yorka koji kroz kodove, skulpturu, zvuk i performans fizikalizira i daje materijalnost inače nevidljivim tehnološkim procesima
– na izložbi Tko što radi? predstavlja rad Turker Computers u kojem prikazuje fotografije “radnih mjesta” crowdsource radnika Amazonove platforme Mechanical Turk. Dok se svijet tehno-ekonomije najčešće predstavlja fotografijama svjetlucavih Googleovih ureda, iz tih je fotografija jasno da su ˝Turkeri˝, zajedno s moderatorima sadržaja i drugim nevidljivim sastavnicama tehnologija koje svakodnevno koristimo, doista stvarne osobe na stvarnim mjestima.

 

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV