Okružuje nas misteriozna i kontroverzna tehnologija

Video prilog portala Moja Rijeka

Osim što je temelj za postojanje digitalnih valuta (kriptovaluta) poput bitcoina i ethereuma, blockchain tehnologija omogućava uzbudljive nove načine globalnog upravljanja i ekonomije koji bi mogli trajno obogatiti ili uništiti ljudsko društvo – ovisno o tome koga se pita.

Budući da se radi o revolucionarnoj tehnologiji o kojoj se još uvijek malo govori, odlučili smo se u drugoj polovici veljače posvetiti upravo toj temi kroz seriju razgovora i predavanja, te međunarodnu grupnu izložbu.

Cilj dvodnevnog simpozija je proširiti pogled na blockchain tehnologiju i njezinu upotrebu izvan sfere kriptovaluta. Događaj će okupiti ljude koji će podijeliti svoja iskustva s implementacijom blockchain tehnologije u različite projekte iz područja održivog razvoja, humanitarnog rada, društvene i financijske pomoći obespravljenima i siromašnima, te novih načina financiranja kulturne i umjetničke produkcije. Pritom će uvodno izlaganje o tome što je uopće blockchain tehnologija održati informatički novinar, ekspert za slobodni softver i jedan od vodećih domaćih informatičara – Radoslav Dejanović.
 
Članica uredničkog tima Ruth Catlow iz londonske organizacije Furtherfield predstavit će knjigu Artists Re:Thinking the Blockchain, koja pruža pogled na umjetničke, spekulativne, konceptualne i tehničke aspekte spomenute tehnologije.
 
U dvama panelima o društvenim i umjetničkim implikacijama blockchaina sudjelovat će i umjetnici Paul Kolling, Jaya Klara BrekkeMax Dovey, čiji radovi čine dio izložbe Novi svjetski poredak koja će biti otvorena u galerijskom prostoru Filodrammatice.

Grupna izložba Novi svjetski poredak donosi pogled na blockchain tehnologiju iz umjetničke perspektive. Izložba je nastala u produkciji londonske umjetničke organizacije Furtherfield i u Rijeku stiže u okviru europskog projekta State Machines i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Umjetnici čije ćemo eksperimentalne radove imati priliku vidjeti su Jaya Klara Brekke, Elias HaasePete GomesRob Myers, Max DoveyO’KhaosPaul SeidlerPaul KollingMax HampshireLina TheodorouCorina Angheloiu, James Stewart i xfx (poznata kao Ami Clarke).
 
Izložba se u galeriji Filodrammatica otvara u četvrtak 15. veljače u 20 sati, i ostaje otvorena do 9. ožujka. Ulaz je besplatan, a više o izložbi saznajte OVDJE.

Za glazbeni dio programa pobrinut će se lokalne legende elektronske scene, koji pod imenom Transponder od sredine 90-ih godina drmaju tkivom riječkog undergrounda. Ne očekujte nikakve nasnimljene DJ setove, već žive izvedbe s opakih mašina popraćene atmosferičnim video vizualama.

 

PROGRAM

Četvrtak, 15. 2. 2018.

>> 17:00 – Radoslav Dejanović: Uvod u blockchain
predavanje (na hrvatskom), velika dvorana Filodrammatice

Jednostavno rečeno, blockchain je mrežni komunikacijski protokol koji se temelji na distribuiranoj bazi podataka koja sve zapise pohranjuje na više različitih računala istovremeno. Podaci se lančano povezuju i osiguravaju kriptiranjem. Funkcionalno gledano, blockchain služi kao otvoreni, distribuirani registar koji trajno pohranjuje i ovjerava sve transakcije između dvije strane.

No photos available right now.

Please verify your settings, clear your RSS cache on the Slickr Flickr Admin page and check your Flickr feed

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Prvotno zasnovana 2008. godine i upotrijebljena kao ključna komponenta digitalne valute bitcoin, blockchain tehnologija se danas primjenjuje u različitim područjima, uključujući financije, osiguranje, komunikaciju i zdravstvo. Njezini zagovaratelji kao prednost naglašavaju eliminaciju svakog posredništva, od davatelja internetskih usluga do bankara. Stoga ne čudi da, poput Mreže u devedesetima, blockchain pokreće strastvene rasprave i nove utopijske vizije o budućnosti komunikacijskih tehnologija.

 

>> 19:00 – Ruth Catlow: Artists Re:thinking the Blockchain
prezentacija knjige, velika dvorana Filodrammatice

Blockchain se općenito najavljuje kao novi internet, kao drugu dimenziju sve bržeg i nikad moćnijeg preplitanja ideja, djelovanja i vrijednosti. U načelu, blockchain je registar distribuiran putem velikog broja računala, što omogućava digitalno vlasništvo i razmjenu bez nekog središnjeg administrativnog tijela. Blockchain u umjetnosti ima ogromne implikacije kao sredstvo organizacije i distribucije materijala, ali i kao novi subjekt i medij umjetničkog istraživanja. Knjiga Artists Re:thinking the Blockchain okuplja raznolike umjetnike i istraživače koji se bave tehnologijom blockchaina, te za potrebe šireg čitateljstva u području umjetnosti i humanističkih znanosti objašnjava, kritički ocjenjuje i označava njezin ulazak u naš kulturni krajolik.

Urednici knjige su Ruth Catlow, Marc Garrett, Nathan Jones i Sam Skinner. Više

No photos available right now.

Please verify your settings, clear your RSS cache on the Slickr Flickr Admin page and check your Flickr feed

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

 

>> 20:00 – otvorenje grupne izložbe Novi svjetski poredak
Galerija Filodrammatica (izložba ostaje otvorena do 9. ožujka)

Izložba Novi svjetski poredak zamišlja svijet u kojem je odgovornost za razne vidove života (reprodukcija, donošenje odluka, organizacija, njega, skrbništvo) mehanizirana i automatizirana, prepuštena blockchain tehnologiji i preseljena jednom za svagda iz prirodnih i društvenih sustava u sigurni, umreženi, digitalni registar transakcija i računalno izvedenih ugovora.

Novi svjetski poredak donosi radove među kojima je prototip šume koja samu sebe posjeduje i iskorištava u svrhu daljnjeg širenja (Terra0), androidni cvijet u formi metalne skulpture koji u zamjenu za bitcoine od umjetnika naručuje nova umjetnička djela (Plantoid), ilustrirana znanstveno-fantastična novela o posljedicama novog vala potpuno financijalizirane automatizacije u globalnim razmjerima (Bad Shibe) i film koji okuplja različita mišljenja vodećih svjetskih mislilaca, računalnih znanstvenika, poduzetnika, umjetnika i aktivista o problematici tehnologije blockchaina (Blockchain – promijeni sve zauvijek).

Umjetnici koji sudjeluju na izložbi su Jaya Klara BrekkePete GomesRob Myers, Max Dovey, O’KhaosPaul SeidlerPaul KollingMax HampshireLina Theodorou i xfx (Ami Clarke).

Izložba je dio velikog programa publikacija, radionica i predavanja koji okuplja vodeće međunarodne umjetnike i pisce iz cijelog svijeta. Prvotno predstavljena u galeriji Furtherfield u londonskom Finsbury Parku tijekom svibnja 2017., izložba je netom prije Rijeke gostovala u Projektnom prostoru Aksioma u Ljubljani. Više o izloženim radovima i njihovim autorima saznajte OVDJE.

 
Petak, 16. 2. 2018.

>> 10:30 – 14:00 – radionica Decentralizirane autonomne organizacije na blockchainu
velika dvorana Filodrammatice, voditelji: Ruth Catlow i Max Dovey

 
Radionica je dio serije radionica DAOWO (Decentralised Autonomous Organisation With Others) koju Furtherfield organizira s Goethe Institutom u Londonu i Drugim morem u Rijeci, s ciljem proučavanja i proizvodnje novih blockchain tehnologija.

Fokus radionice bit će na razumijevanju načina na koje se blockchain može koristiti u svrhu stvaranja kritičke, održive i osnažene kulture, koja nadilazi nastajuće opasnosti i ograničenja kriptoekonomskih tržišnih spekulacija. Na radionici ćemo nastojati stvoriti novu eksperimentalnu inicijativu koja se temelji na upotrebi blockchaina. Cilj nam je osmisliti nove organizacijske oblike koji mogu doprinijeti transformaciji kulturne produkcije, distribucije i konzumacije.

Broj sudionika na radionici je ograničen, a prijave na e-mail adresu dubi<at>drugo-more.hr traju do 12.veljače.

 

>> Velika dvorana Filodrammatice
razgovori o blockchainu

 

  • 17:00 – 18:30 – Panel I: Društvene implikacije blockchaina
    >> moderira: Davor Mišković, sudjeluju: Radoslav Dejanović, Marina Petrović

 
Blockchain možemo vidjeti kao tehnologiju koja omogućava uspostavu povjerenja u decentralizirani sustav bez središnjeg autoriteta. Ovakav pogled na blockchain pobuđuje optimizam kod ljudi koji su iz različitih razloga izgubili povjerenje u središnje autoritete poput država, međunarodnih organizacija i korporacija. No, unatoč brojnim prijedlozima za upotrebu blockchaina u području društvenih servisa, poput izrade katastra ili pružanja humanitarne pomoći putem blockchaina, do danas ne nalazimo neku raširenu implementaciju blockchaina izvan svijeta financijskih usluga. Naravno, to ne znači da se u budućnosti to neće i dogoditi. Tema našeg razgovora su mogućnosti decentralizacije tradicionalno centraliziranih sustava i društvene implikacije takvog transfera.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

  

  • 19:00 – 20:30 – Panel II: Umjetnost i blockchain
    >>moderira: Ruth Catlow, sudjeluju: Paul Kolling, Jaya Klara Brekke, Max Dowey

Blockchain kao nova tehnologija zainteresirala je i umjetnike koji su počeli stvarati umjetničke radove koristeći blockchain. Neki od njih koriste blockchain kao alat decentralizacije umjetničkog rada, dok drugi stvaraju autonomne sustave čije se odluke temelje na seriji instrukcija koje oblikuju proceduru za odnos prema zahtjevima okoline, itd. Umjetnička vizija na taj način stvara horizont mogućih upotreba blockchaina u područjima do kojih ne bi došli slijedeći logiku tehnologije i ekonomije. U razgovoru sudjeluju umjetnici koji su realizirali projekte koristeći blockchain, a njihova će nam iskustava i imaginacija pomoći da razvijemo neočekivana očekivanja od nove tehnologije.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

 

>> 21:00 – Transponder LIVE
Omladinski kulturni centar Palach (Kružna 8)

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Gotovo tri godine je prošlo od posljednjeg Transponder partyja u Palachu, što znači da je krajnje vrijeme za novi! Obratite pažnju na ovu važnu napomenu: ne očekujte party na kojem DJ pušta set s Youtubea; pred nama je nekoliko sati žive elektronske muzike koja dolazi iz sintesajzera, ritam mašina, gitara i tko zna čega još, popraćene prigodnim atmosferičnim video projekcijama!

Nastupaju: AREXX (live)BLCNY (live)BEXX (live). Made in Rijeka!

Otkažite sve obaveze tog petka, 19. veljače 2018., i od 21 sat zakoračite u Omladinski kulturni centar Palach. Upad je besplatan!

Poslušajmo:

Transponder records je glazbena etiketa za promociju elektronske glazbe koja, njegujući glazbenu povijest elektronike, promiče istraživanja glazbenih varijacija i pravaca s ishodištem u suvremenoj elektronskoj glazbi.

Cilj Transponder recordsa je putem zajedničkog glazbenog profila stvoriti prostor za djelovanje glazbenicima i producentima elektronike (ne samo) u Rijeci, a da pritom mogu sačuvati vlastiti zvuk i glazbenu prepoznatljivost. Želja ovih podzemnih techno/electro/IDM boraca je stvoriti nukleus lokalne elektronike koji kvalitetom može služiti na čast Rijeci, predstavljajući ga kao nezaobilazan punkt na glazbenoj sceni.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV