Od 15. do 21. lipnja, Centar za mirovne studije u suradnji s partnerima organizira drugi po redu Tjedan izbjeglicaMA, obilježavajući ga nizom društveno-političko-kulturnih događanja. Događaji koji će se održati u Rijeci 17.6., Kutini 19.6. i Zagrebu 20.6. propituju položaj izbjeglica u odnosu na njihovo prihvaćanje od strane hrvatskoga društva, stvarajući međukulturalne veze kroz medij kulinarske razmjene.

U okviru programa Refleks udruge Drugo more, u srijedu 17. lipnja, u prostoru riječkog Omladinskog kulturnog centra Palach, bit će predstavljena izložba istraživačko-gastrološko-kulturnog projekta Okus doma. Taj se eksperimentalni projekt temelji na razmjeni životnih priča te kulinarskih umijeća izbjeglica i ljudi iz Hrvatske, upoznajući nas s kulturnim, običajnim i društvenim porijeklom izbjeglica u Hrvatskoj, bilježenjem njihovih sjećanja na dom te mirisa i okusa njihove kuhinje.

logoOkusi doma se istražuju i bilježe posljednjih nekoliko godina prilikom susreta s različitim ljudima koji su u potrazi za sigurnošću i srećom potekli iz raznih dijelova svijeta, pri čemu su neki od tih životnih puteva zabilježeni u knjizi priča i recepata koja će biti predstavljena na izložbi. Kroz kulinarske radionice i javne prezentacije kulinarskih specijaliteta, kao i kroz izradu kuharice “Okus doma’ te snimanje istoimenog dokumentarnog filma (u suradnji s Fade In-om), izbjeglice progovaraju o razlozima svojeg izbjeglištva.

Otvorenje izložbe održat će se u 20:30 sati, uz degustaciju raznolikih jela koja će na radionici, od 11 do 17 sati, zajedničkom suradnjom i razmjenom iskustava pripremiti kolektivi Okus doma iz Zagreba i Hrana, a ne oružje iz Rijeke.

Cijeli je događaj dodatno trebala začiniti svirka kosovskog benda GIPSY GROOVE, uz besplatan ulaz. No, s obzirom da članovi benda nisu uspjeli dobiti vizu za Hrvatsku, koncert je nažalost otkazan, pa će izložbu i degustaciju jela pratiti snimka njihovog koncerta!

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV