Perforirani dani

      

Festival Perforacije ove godine svoj program započinje 10. lipnja u Rijeci u organizaciji udruga DominoDrugo more.

RASPORED:

Predstava “Nečastive” Brune Isakovića
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
10. lipanj 2016., 20 sati

“Noć performansa”
Omladinski kulturni centar Palach
11. lipanj 2016., 21 sat

Predstava “Djed i GMO repa” Teatra Poco Loco
Filodrammatica
12. lipanj 2016., 11 sati

    

Program kreće predstavom “Nečastive” autora Brune Isakovića, koja će se održati u petak 10. lipnja u 20 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Predstava je nastala u suradnji autora i izvođača Studija za suvremeni ples iz Zagreba i međunarodnih plesnih umjetnika iz SAD-a, Švedske i Srbije, do sada je izvedena u Zagrebu, Italiji i Srbiji, a u rujnu je planiran niz izvedbi u New Yorku. Nečastive se u ovom proširenom izdanju za veliki ansambl nastavljaju na metodu i principe scenskog pokreta koje je Bruno Isaković razvio tijekom produkcije istoimene samostalne izvedbe koju je tijekom 2013. i 2014. godine izvodio dvadesetak puta širom svijeta, od Europe i Azije do Sjeverne i Južne Amerike. Isaković stvara slojevit i osjetljiv svijet koji istražuje transformacije tjelesnosti izvođača te preispituje odnose između umjetnika i gledatelja.

BESPLATNE ULAZNICE za predstavu rezervirajte putem maila udrugadomino.marketing@gmail.com ili na broj telefona 099 2938 412.

Foto: zekaem.hr
         

Program se nastavlja u subotu 11. lipnja kada u 21 sat započinje Noć performansa i to performansom “Sjene” autora Antonia Grgića na riječkom Korzu, dijelom serije performansa u kojoj autor u državama bivšeg Istočnog bloka iscrtava sjene srušenih spomenika na mjestu na kojem su stajali prije uklanjanja.

Ostatak programa Noći performansa smješten je u Omladinskom kulturnom centru Palach gdje će se riječkoj publici predstaviti rad Josipe Bubaš “Razmatranje/Ponavljanje”, koji je nastao kao odgovor na task Isabelle Schad i koncipiran je kao slow-motion kretanje po vrlo ograničenom prostora. Publika će također imati priliku uživati u jednom od posljednjih radova doajena performerske scene u Hrvatskoj – Željka Zorice Šiša – čiji se rad “12 stolica” postavlja uz realizaciju njegove supruge Ane Zorice. U prostoru Palacha bit će postavljena i video instalacija “Pozdrav” Vesne Mačković koja je snimljena u napuštenoj tvornici Željezare Sisak i za koju je autorica nagrađena u sklopu ovogodišnjeg T- HT natječaja. Program će zaključiti izvedba KUD Svi Turci Jazz Tria koji će okupljene počastiti jazz standardima i nekim novim skladbama u njihovoj interpretaciji.

Josipa Bubaš za sebe kaže da se bavi „nečim između fizičkog kazališta, suvremenog plesa i performansa“. Educirala se na brojnim radionicama i klasevima. Sudjelovala kao izvođačica i koautorica na projektima, a u zadnje vrijeme radi i autorski u manjim izvedbenim formatima. Radi za HRA3, objavljuje u različitim časopisima i na portalima. Diplomirala povijest umjetnosti i engleski, a trenutno je apsolventica na Interdisciplinarnim humanističkim znanostima na Sveučilištu u Zadru gdje se bavi različitim aspektima tjelesnosti i izvedbe.

Antonio Grgić u umjetničkom djelovanju prvenstveno koristi urbani prostor kao umjetnički medij. Njegov glavni interes su urbane intervencije i performansi koji propitkuju veze između ideoloških, socijalnih i osobnih psiholoških snaga u urbanom okruženju. Izlagao je na  nizu domaćih i međunarodnih izložaba, kako samostalno tako i grupno. Autor je više urbanih plastika: Memorijalnog parka skulptura na mjestu ustaškog koncentracionog logora Danica, Ljestve od zlata u Koprivnici i Zastave, također u Koprivnici. Također piše o teoriji umjetnosti, arhitekture, urbanizma i vizualnih komunikacija (Zarez, Kontura, Kvartal, Život umjetnosti).

U svom radu Željko Zorica koristio se različitim medijima – filmom, videom, arhivom, webom, glazbom, hranom, nastupima različitih grupa i pojedinaca, performansom, happeningom, designom ali i formama koje su ključne u poimanju identiteta  neke društvene zajednice : forme otkrivanja spomen ploče, otkrivanja spomenika, proslave gradskih ili državnih obljetnica, polaganje svečanih zakletvi etc. Željko Zorica na hrvatskoj sceni bio je  aktivan od 1976. i djelovao je na različitim umjetničkim poljima: sudionik zajedničke proizvodnje predstava u kazališnoj grupi Kugla Glumište, scenograf, kreator lutaka,stripova, dramskih tekstova, grafički dizajner, pisac, te osnivač kazališnih grupa Ulješura, Kačinsky Trupa, Uplašene žirafe te skupine ZZOT. Pokretač je umjetničke organizacije Studio Artless. Dobitnik je više nagrada u raznim umjetničkim disciplinama (dizajn, strip, scenografija, socijalne akcije).

Ana Janjatović-Zorica je sociologinja, učiteljica kuhanja i voditeljica umjetničke organizacije Studio Artless.

Vesna Mačković je autorica, izvođačica, producentica u predstavama suvremenog plesa, inkluzivnog plesa, multimedijalnog eksperimentalnog kazališta i dr.  Kao izvođačica je sudjelovala u projektu Brujanje grada Bacača sjenki, a kao suautorica potpisuje plesno-multimedijalnu predstavu Intenziteti, te Magnolija (ili prkos) u kojoj je suautorica (s Ivom Nerinom Sibilom i Silvijom Marchig) i izvođačica u duetu sa Silvijom Marchig.

Foto: Drugo more
      

Nedjelja ujutro (12. lipanj) rezervirana je za najmlađe koji će se od 11 sati u prostoru Filodrammatice moći zabaviti uz Teatar Poco Loco i priču „Djed i GMO repa“ koja je nastala po predlošku priče „Djed i najveća repa u svemiru“. Progovarajući o mukotrpnim pokušajima djedice da iz zemlje izvadi vrijedan plod, predstava zapravo govori o radu, ljubavi i strpljenju koje je potrebno uložiti u naš planet Zemlju, jer ona nam daje hranu i život.

Foto: Zoran Vujić / Poco Loco

Ulaz na sve programe festivala Perforacije besplatan je u sklopu akcije Perforacije svima koja festivalski program želi otvoriti najširoj publici bez obzira na materijalne mogućnosti.

Program se nakon Rijeke nastavlja u Zagrebu (16. – 20. lipanj), Splitu (25 – 26. lipanj) te Dubrovniku (27. -28. lipanj), i njime se nastoji nadamašiti prošlogodišnje izdanje festivala kojemu je dodjeljena ugledna nagrada EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) Europskog udruženja festivala, u konkurenciji s preko 750 različitih festivala iz 31 zemlje kao jedan do najinovativnijh fesivala.

Za dodatne informacije i press materijale obratite se na e-mail adresu udrugadomino.marketing@gmail.com ili broj telefona 099 293 8412.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV