Otvorenje izložbe. Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Prva ovogodišnja izložba u okviru našeg programa Galerija DM otvorit će se u četvrtak, 18. siječnja u 19 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), gdje ju je moguće posjetiti do 8. veljače.

Radno vrijeme galerije:
ponedjeljakpetak od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
subota od 17 do 20 sati

NOVO: autorica će u četvrtak, 8. veljače u 18 sati održati vodstvo izložbom za sve zainteresirane! VIŠE

Izložba Igre koje slijedimo, igre koje stvaramo okuplja izbor umjetničkih radova nastalih od 2011. do danas, kojima autorica Petra Mrša istražuje ljudsku sklonost igri i mašti, oslanjajući se na potencijal igre da omogući novo iskustvo stvarnosti.

Autoričino audio vodstvo kroz izložbu, snimljeno u suradnji s portalom Kulturpunkt

Generirajući nova iskustva sudionicima, sebi ili publici, kroz postavljanje pitanja, performativnost, preuzimanje uloga ili zauzimanje prostora, Petra Mrša poziva na maštanje o svijetu u kojem želimo živjeti i manifestiranje tog svijeta kroz igru, ali i izazivanje dominantnih narativa koji oblikuju našu svakodnevicu te propitivanje njihovih namjera, uzroka i obrazaca. Izazivajući dominantna znanja, autorica se vodi pretpostavkom da nova iskustva omogućavaju novi odnos prema poznatome.

Petra Mrša _ Games and stitches – part 1 – LARPPetra Mrša, Igre i šavovi – 1 dio – LARP. Ilustracija: Mia Ventin

Sedam kostima superjunakinja Igre i šavovi – 1 dio – LARP (2021) osmislile su štićenice Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave, propitujući kostime i karakteristike ženskih superjunakinja i kreirajući vlastite interpretacije u suradnji s modnom dizajnericom Mijom Ventin. Dvokanalni video Are you sure you want to leave the game? (2019) proizlazi iz radionice koja poziva grupu dječaka na izmještanje aktivnosti iz video igara koje igraju u fizički prostor, izazivajući autentične reakcije unutar režirane strukture, s namjerom preslagivanja iskustva iz dva svijeta. Radom  Senzorne cipele  (2020) Petra Mrša preoblikuje vlastito iskustvo javnog prostora, hodajući gradom u cipelama s glinenim podlošcima koje upisuju kontakt tijela i grada. Kroz samonametnula pravila nelagodne igre, javni prostor propitan je kao mjesto pripadanja ili otuđenja.

Petra Mrša _ The Sensing Shoes, foto credit Petra MršaPetra Mrša, Senzorne cipele, isječak iz videa. Ljubaznošću umjetnice

Petra Mrša _ Are You Sure You Want To Leave The Game, video stillPetra Mrša, Are you sure you want to leave the game?, isječak iz videa. Ljubaznošću umjetnice

Dva dokumentarna filma donose prikaz iskustava i međuljudskih odnosa proizašlih iz vrsta igara, odnosno avantura koje protagonisti osmišljavaju ili slijede. Želja (2018) prati intimnu ekspediciju na otok Jabuku pedalinom, avanturu koja probija granice tijela, dok u Health 90 (2022), svoja iskustava sljeđenja adernalinskog digitalnog narativa izmjenjuje grupa gejmera. Rad faktografskog naslova Zagreb, 16. 02. 2019., dokument je akcije grupe djevojčica proizašle iz niza igara, a temeljem kojih su djevojčice odlučile izraditi transparente i prikazati ih na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Fotografija dječaka iz serije Nova škola (2011) upućuje na biološku potrebu  za igrom i zamišljanjem. Drhtajuća grla, topeće pregrade (2021), omogućava  posjetitelju/sudioniku angažman i upuštanje u novo iskustvo, pozivajući na aktivaciju vlastitog tijela zvukovima, istražujući mogućnost korištenja tehnologije u samo-osmišljenim, ranjivim i intimnim aktivnostima.

autorica teksta: Elena Apostolovski
 

PREDSTAVLJENI RADOVI

1. Igre i šavovi – 1 dio – LARP, 7 kostima, 2021.

2. Are you sure you want to leave the game?, dvokanalni video, 6′, boja i zvuk, 2019.

3. Senzorne cipele, 1 par cipela na postamentu, video 1′, 2020.

4. Health 90, dokumentarni film, 20′, 2022.

5. Želja, dokumentarni film, 40′, 2018.

6. Zagreb, 16. 02. 2019., fotografija, 20 x 30 cm, 2019.

7. Lovro sa slamkama (Nova škola), fotografija 20 x 30 cm, 2011.

8. Drhtajuća grla, topeće pregrade, karte s QR codom i upute, 2021.

IZ MEDIJA

– Otvorena izložba Petre Mrša: “Meni osobno mrske su igre kreirane zbog profita” (Novi list)

– Igre koje nas određuju: Petra Mrša u Galeriji Filodrammatica (ArtKvart)

– Igre i nova iskustva stvarnosti (Vizkultura)

– Audio vodstvo: “Igre koje slijedimo, igre koje stvaramo” Petre Mrše (Kulturpunkt)

Petra Mrša: Umjetnost i igra su prostor za isprobavanje novih uloga (Novosti)

– Izložba Petre Mrša. Usmjereno, slojevito i precizno promišljanje o našoj iskustvenoj zbilji (Novi list)

 

PETRA MRŠA

IGRE KOJE SLIJEDIMO, IGRE KOJE STVARAMO

Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

18. 1. – 8. 2. 2024.

 
OTVORENJE IZLOŽBE:
četvrtak, 18. siječnja, u 19 sati

RADNO VRIJEME GALERIJE:
pon-pet od 11 do 13 sati i od 17 do 20 sati
sub od 17 do 20 sati
(mogućnost dogovora drugih termina posjeta uz prethodnu najavu; nedjeljom i praznikom zatvoreno)

 

Petra Mrša _ izložba Rijeka _ plakat Oleg Šuran

 

 


 

PETRA MRŠA

petramrsa.com

Medijski rad Petre Mrše proizlazi iz uspostavljanja režiranih situacija koje smatraju umjetnički kontekst mjestom za širenje i izazivanje iskustva. Kroz misaone i fizičke eksperimente koje predlaže sebi i/ili suradnicima, njezin proces otvara prostor za stvaranje novih stvarnosti u kojima horizontalnost, radikalna gostoljubivost i prihvaćanje nepoznatog oblikuju međuljudsku dinamiku. Stečeno utjelovljeno znanje slavi ranjivost i maštu, dok njegova dokumentacija nudi podlogu za povezivanje ne samo s drugim ljudima, već i s neljudskim inteligencijama. Diplomirala je fotografiju (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu), sociologiju (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i psihologiju (Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu). Završila je poslijediplomski međunarodni umjetnički program WHW Akademija, te je bila nominirana za nagradu Radoslav Putar. Sudjelovala je na brojnim rezidencijama među kojima su MuseumsQuartier Wien, Cité internationale des arts, Pariz, CreArt Centar suvremene umjetnosti Bluecoat Liverpool. Imala je preko 20 samostalnih i 50 grupnih izložbi. Njezini su radovi izlagani na OSTRALE Biennalu (Njemačka), Museum Kunst+Wissen (Švicarska), FOTODOK (Nizozemska), Galerie L’inlassable (Francuska) i mnogim drugima. Djela joj se nalaze u nekoliko muzejskih i galerijskih zbirki. Radi kao asistentica iz fotografije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci osam godina. (Foto: Igor Brautović)
Petra Mrša, foto Igor Brautović

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV