Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at https://api.flickr.com/services/rest/?method=flickr.photos.search&lang=en-us&format=feed-rss_200&api_key=573eaa4415bc2c99bc4bd2a553a464a5&user_id=62195395@N05&sort=date-taken-asc&tags=srecko_horvat_filodrammatica&per_page=50. A feed with an invalid mime type may fall victim to this error, or SimplePie was unable to auto-discover it.. Use force_feed() if you are certain this URL is a real feed.

Foto: Borut Brozović / Drugo more (Flickr galerija)

U okviru našeg programa Refleks, filozof Srećko Horvat održat će u petak, 9. veljače u 19 sati u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) predavanje pod nazivom Poslije apokalipse: melankolija je luksuz! Ulaz je slobodan.

Nedavno je objavljena vijest da neki start up s Grenlanda počinje pakirati i slati “arktički led” s otopljenih ledenjaka koji će se naći u koktel barovima u Dubaiju i time tobože pomoći u “zelenoj tranziciji”. Umjesto fundamentalne promjene sustava koji dovodi do klimatke krize i rata, sada se ponovo nalazimo u “tranziciji”. Sveprisutni rat, klimatska kriza, nuklearna prijetnja, mikroplastika i svakodnevno nasilje, teško da je više moguće naći vijesti koje nisu apokaliptične.

Međutim, što ako je naša realnost zapravo već postapokaliptična? Što ako “apokalipsu” ne shvatimo doslovno, kao “kraj svijeta” već kao “otkrivenje”: čega je trenutna apokalipsa otkrivenje? Predavanje će se baviti našim suvremenim post-apokaliptičnim Zeitgeistom, raznim reakcijama na kraj (poricanje, melankolija, depresija), konceptima kao što su “supraliminalno”, “apokaliptična sljepoća”, komodifikacija i fetišizam Apokalipse.

Iz medija

– Srećko Horvat o apokaliptičnoj sljepoći: Bliže smo nuklearnom ratu nego za vrijeme kubanske krize (Radio Rijeka)

– Srećko Horvat: melankolija je nužna za stvaranje života nakon apokalipse (ArtKvart)

– Filozof Srećko Horvat u Filodrammatici: ‘Melankolija je luksuz, nužna je za život poslije apokalipse’ (Novi list)

– Srećko Horvat: Sišemo vrijeme iz budućnosti (Novosti)

Refleks

Srećko Horvat (1983), filozof i autor više od 10 knjiga prevedenih na preko 15 jezika, među kojima su "Poslije Apokalipse", "Radikalnost ljubavi" i "Poezija iz budućnosti". Autor brojnih tekstova u nekim od najeminentnijih svjetskih medija, kao što su The Guardian, The New York times, Newsweek, Spiegel i drugi. Profiliran kao jedan od važnijih intelektualaca u Europi, zajedno s Yanisom Varoufakisom osnovao je DiEM25 (Pokret za demokratizaciju Europe) i Progressive International, a nedavno je pokrenuo "Školu autonomije" na otoku Visu. (foto: Oliver Abraham)
Srecko Horvat - photo by Oliver Abraham

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV