Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Pozivamo vas da u subotu, 24. veljače od 19 sati u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) prisustvujete jedinstvenom i nesvakišnjem događaju u kojem će se osam sudionika boriti za naslov prvog riječkog pobjednika natjecanja Prompt Battle.

Autori koncepta i voditelji natjecanja su Sebastian Schmieg i Florian A. Schmidt, berlinski umjetnici i predavači na studiju dizajna u Dresdenu.

Prompt Battle Rijeka, foto Tanja Kanazir

Prompt Battle ili natjecanje u generiranju slika pomoću tekstualnih naredbi* je događaj uživo u kojem se sudionici natječu jedni protiv drugih korištenjem softvera za pretvaranje teksta u sliku. Sudionici igre su pozvani da pokažu svoje vještine u vrlo kratkom vremenu, a publika izabire pobjednike mečeva koji se igraju jedan-na-jedan po kup sistemu. Pobjednik je onaj tko na kraju uspije izvući najviše iznenađujućih, uznemirujućih ili najljepših slika iz tajanstvenih dubina generatora slika DALL·E 2 koji će natjecateljima biti na raspolaganju.


*Riječ prompt se može prevesti kao uputa izdana računalnom sustavu (kao što je sustav umjetne inteligencije za pretvaranje teksta u sliku) u obliku pisane ili izgovorene riječi.

 
Povijest stvaranja slika bogata je primjerima novih tehnologija koje uzrokuju nagle promjene u vremenu, novcu i vještinama koje su potrebne za proizvodnju visokokvalitetnih slika koje predstavljaju duh vremena. Od fotoaparata koji stanu u džep, preko polaroida, do današnje sveprisutnosti digitalnih fotoaparata i alata za digitalno uređivanje, naizgled je postalo lakše i jeftinije napraviti sliku svijeta. Pojavom onoga što neki sada nazivaju „promptizmom“ dosegnuta je još jedna takva točka preokreta: zamjena superpreciznog preslikavanja stvarnosti kvazi-magičnim stvaranjem kroz navigaciju u mutnom, latentnom prostoru kroz pokušaje i pogreške.

IZ MEDIJA

– Prompt Battle: A.I. natjecanje u Filodrammatici animiralo brojnu riječku publiku (ArtKvart)

– Točka preokreta u stvaranju slika (Vizkultura)

– Pobjedu u generiranju slika uz AI odnosi riječki pisac: “Dobar ‘prompter’ mora biti dobar s riječima!” (Netokracija)

– “Prompt Battle” (HRT Vijesti iz kulture)

 

Prompt Battle Rijeka, pobjednik , foto Tanja Kanazir

Kada je Open AI u travnju 2022. godine objavio svoj najsuvremeniji generator slika, DALL·E 2, kao zatvorenu beta verziju za odabrane skupine ranih testera, objava je bila popraćena opširnim dokumentom koji razmatra potencijalne rizike i ograničenja nove tehnologije. Između ostalog, Open AI je razmatrao da “ako se eventualno odobri komercijalni pristup, oni koji imaju više iskustva u korištenju tehnologije mogli bi imati prednost prvog igrača – na primjer, mogli bi imati više vremena za razvoj boljih tehnika upravljanja promptovima.” Sada kada korisnici na raspolaganju imaju različite modele za razvoj tih tehnika, sve se više postavlja pitanje: Jeste li dovoljno dobri da postanete Prompt Inženjer?

U 2022. godini, razvoj modela strojnog učenja sposobnih za pretvaranje tekstualnih naredbi u slike doživio je kvantni skok u kvaliteti i dostupnosti. Čini se da DALL·E 2 uvjerljivo vodi, no ostatak konkurencije pokazuje da se pomak na ljestvici može ostvariti ne samo kroz inzistiranje na višim razinama tehničke preciznosti (Imagen), već i kroz pristup koji je meme-friendly i popustljiviji kada je u pitanju moderiranje sadržaja (Craiyon), ili pak davanjem potpune vlasničke kontrole korisnicima nad njihovim kreacijama (Midjourney).

  

 

Prompt Battle _ Rijeka _ B2 poster

PROMPT BATTLE

velika dvorana Filodrammatice, Korzo 28/1, Rijeka

subota, 24. 2. 2024., od 19 sati

ULAZ JE SLOBODAN!

  

autori koncepta:

Florian A. Schmidt & Sebastian Schmieg

 

u suradnji sa

studentima dizajna na HTW Dresden:

Bernadette Geiger, Ella Zickerick, Emily Krause, Levi Stein, Lina Schwarzenberg, Robert Hellwig

Refleks

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV