Radionica Nine Jan i Urše Sekirnik (kolektiv KUD NUM, Škofja Loka, Slovenija)
Galerija Filodrammatica, Korzo 28/I, Rijeka.
9. listopada 2015. u 17 sati

 

Pozivamo vas na radionicu “Kako biti dobar konzument umjetnosti” koja će se u petak, 9. listopada, održati u Filodrammatici (Korzo 28, prvi kat) s početkom u 17 sati.

Dvije mlade slovenske umjetnice i pokretačice izvedbenog kolektiva KUD NUMNina Jan i Urša Sekirnik – 2014. godine otvorile su potpuno funkcionalnu internetsku trgovinu performansa (a-la-cart.com), na kojoj potencijalni konzumenti umjetnosti mogu pregledati njihovu umjetničku ponudu, iznesenu u formi kratkih poglavlja.a la cart slika 2 Na spomenutoj web-stranici moguće je odabrati željena poglavlja te od njih sastaviti i naručiti predstavu, koju bi umjetnice potom izvele uživo na zatraženom mjestu u predloženo vrijeme.

Njihov projekt À la Cart Performance Webshop bio je, naravno, eksperiment kojim su željele provjeriti što se događa kada se izvedbena umjetnost dovede u kombinaciju s platformom internetske trgovine. Ipak, Jan i Sekirnik imale su i neke druge ambicije: želju da njihova umjetnička praksa postane prilagodljivija umjetničkom tržištu. Koliko god to nezamislivo može zvučati, shvatile su da im internetska trgovina performansa može pomoći u povećanju umjetničkog integriteta i autonomije. Drugi njihov veliki cilj bio je uspostavljanje izravnog dijaloga sa svojim kupcima, njihovo uključivanje u umjetničku praksu i poticanje na oblikovanje konačnog ishoda umjetničkog rada, pri čemu obje strane ostvaruju uzajamnu kreativnu korist.

Više o À la Cart Performance Webshopu pročitajte ovdje.


 

Radionica “Kako biti dobar konzument umjetnosti” proširenje je projekta À la Cart Performance Webshop, s primarnim fokusom na koncept konzumenta umjetnosti.

— Što znači biti konzumentom umjetnosti?
— Koje odgovornosti bi konzument umjetnosti trebao imati?
— Može li konzument umjetnosti pozitivno utjecati na umjetnost?
— Kakva očekivanja konzument umjetnosti nameće umjetniku?
— Kako potom umjetnik prima i ispunjava ta očekivanja?

Putem interaktivne radionice, Jan i Sekirnik koriste svoju internetsku trgovinu performansa kako bi naznačile gore spomenuta pitanja i smjestile ih u širi okvir, odnosno u stvarnost suvremene umjetničke proizvodnje, provjeravajući očekivanja i odgovornosti obiju strana: umjetnika i konzumenta umjetnosti.

Radionica je organizirana u sklopu gostovanja slovenskog izvedbenog kolektiva KUD NUM iz Škofje Loke, koji će svoj projekt À la Cart Performance Webshopu u Rijeci također predstaviti istoimenom izložbom, kao i predstavom sastavljenom od poglavlja odabranih javnim pozivom i glasovanjem publike na Facebook stranici Drugog mora od kraja srpnja do početka rujna ove godine.

Predstava “À la Cart Performance Webshop: izdanje Drugo more” održat će se u subotu, 10. listopada, u velikoj dvorani Filodrammatice, s početkom u 20 sati, nakon čega će – od 21 sat – uslijediti otvorenje izložbe u galeriji.

*
*            *

STRUKTURA RADIONICE


1. dio – prezentacija
(trajanje: 1,5 sati)
Jednosatno predavanje o projektu À la Cart Performance Webshop.
15-20 minuta pitanja i odgovora

2. dio – razumijevanje pozicije konzumenta umjetnosti
(trajanje: 1 – 1,5 sati)
Nakon rasprave o odnosu umjetnosti i konzumerizma te o odgovornostima i očekivanjima konzumenata, slijedi rasprava o relevantnim temama koje bi umjetnost trebala naznačavati. Razgovarat će se i o mogućnosti konzumenta umjetnosti da predlaže društveno relevantne teme koje bi umjetnici trebali isticati.
Polaznici radionice potom će imati priliku ispuniti i poslati obrazac za À la Cart Performance Webshop Custom Made poglavlje, u kojem korisnici mogu sami predlagati strukturu, temu i ostale elemente “po narudžbi” kreiranog poglavlja.
Namjera toga je uspostaviti i provjeriti koje su to relevantne teme koje bi umjetnost trebala naznačavati prema mišljenju njezinih konzumenata.

3. dio – umjetnik vs. konzument: provjera stvarnosti
(trajanje: 1 sat)
Sudionici predstavljaju svoje narudžbe, nakon čega slijedi razgovor o njihovim očekivanjima, o interpretaciji i očekivanjima samih umjetnika, te o financijskim i drugim ograničenjima umjetničke stvarnosti.

Ukupno trajanje radionice: oko 4 sata

 

Ukoliko želite sudjelovati na radionici, javite se mailom na dubi@drugo-more.hr.

 


 

 

Program je realiziran u okviru programa Refleks.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV