Steven Shaviro - Diskognicija - naslovnica

AUTOR: Steven Shaviro

PREVEO: Ante Jerić

BIBLIOTEKA: Skhole

JEZIK: hrvatski

IZDAVAČ: Multimedijalni institut

GRAFIČKI UREDNIK: Dejan Dragosavac Ruta

GODINA IZDANJA: 2021.

ISBN: 978-953-7372-71-2


Autori i naslovi predstavljeni u biblioteci Skhole — u rasponu od kritičke teorije do književnosti i poetika suvremene umjetnosti — ocrtavaju horizont života u suvremenim kapitalističkim društvima. Crvena je nit poveznica u biblioteci imperativ da se etabliraju inovativne metode i koncepcije, pa time i drukčiji senzibiliteti kadri da detektiraju ono što nam pristiže iz budućnosti. Biblioteka je dio izdavačkog programa pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
   
Diskognicija je posljednje izdanje objavljeno u biblioteci Skhole. Američki teoretičar Steven Shaviro u ovoj knjizi piše o znanstveno-fantastičnim romanima i pričama koje propituju ekstremne mogućnosti ljudske i neljudske svijesti i osjetilnosti.

 

Što je svijest? Što znači osjećati bol ili percipirati crvenu boju? Misle li roboti i računala zaista? Ili biljke i amebe? Ako ikad susretnemo inteligentne izvanzemaljce, hoćemo li ih moći razumjeti? Filozofi i znanstvenici i dalje nisu u stanju odgovoriti na ta i slična pitanja. No možda to može znanstvena fantastika.

*   *   *

 

STEVEN SHAVIRO je američki akademik, filozof i kulturni kritičar. Bavi se temama teorije filma, vremena, znanstvene fantastike, panpsihizma, kapitalizma i subjektivnosti. Doktorirao je na Sveučilištu Yale 1981. godine. Predaje kolegije iz područja filma, kulture i engleskog jezika na Sveučilištu Washington. Između ostalih, autor je knjiga “Doom Patrol”,The Cinematic Body” i “Connected, Or, What It Means to Live in the Network Society“.

Biblioteka Skhole dio je programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 

 

    

    

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV