“Trebamo svjesno učiti kako biti nježni jedni prema drugima dok nam to ne postane navika.”

– Audre Lorde

 
Pirate.Care
 (“piratska skrb”) je istraživački projekt Valerije Graziano, Marcella Marsa i Tomislava Medaka s Centra za postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry, koji se provodi u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Projektom se kroz izložbeni program i niz popratnih razgovora predstavljaju sve prisutniji oblici ispreplitanja „skrbi“ i „piratstva“, čime se na nove i zanimljive načine nastoje nadvladati neki od najvažnijih izazova naše epohe.
 

Nakon nekoliko susreta čitalačkih grupa u Omladinskom kulturnom centru Palach od rujna, Pirate.Care će od 25. do 30. studenog okupiti međunarodnu skupinu aktera koji se bave različitim praksama “piratske skrbi”, s ciljem kreiranja kolektivnog online silabusa koji će dokumentirati te prakse i ponuditi resurse za prijenos znanja kroz procese radikalne pedagogije.
 
Uz Valeriju Graziano, Marcella Marsa i Tomislava Medaka, na izradi silabusa radit će Laura Benitez Valero, Emina Bužinkić, Rasmus Fleischer, Maddalena Fragnito, Mary Maggic, Iva Marčetić, Power Makes Us Sick (PMS), Zoe Romano, Ivory Tuesday i Ana Vilenica. Njihove biografije potražite u engleskoj verziji teksta.
 
Stvaranje kolektivnog silabusa inspirirano je sličnim praksama koje su proteklih godina pokrenuli društveni pokreti za borbu protiv rasnih, ekoloških i rodnih nejednakosti, ukazujući na dugogodišnje postojanje radikalnih političkih pedagogija u povijesti društvenih borbi i organizacije.
 
Silabus će funkcionirati kao internetska platforma koja omogućuje kolaborativno upisivanje, preslagivanje i održavanje kataloga sastavljenog od tekstualnog materijala, izvora i referenci.
 
Sudionici će predstaviti silabus u nastajanju na javnom okruglom stolu koji će se održati u četvrtak 28. studenog u 19 sati u velikoj dvorani Filodrammatice.

 
U lipnju 2020. godine održat će se kamp koji će se sastojati od radionica, predavanja, čitalačkih grupa i prezentacija tijekom kojeg će praktičari i sudionici koji se jave na otvoreni poziv dobiti priliku da se temeljem Pirate.Care silabusa upoznaju s iskustvima i znanjima različitih praksi “piratske skrbi”. Kamp će pratiti javnosti otvoren program događanja i izložba koja će dokumentirati cjelokupni raspon i politiku “piratske skrbi”.

 

Pirate.Care okuplja transnacionalnu mrežu praktičara, aktivista i istraživača koji se protive kriminalizaciji solidarnosti i rade na izgradnji zajedničkih sustava skrbi. Naglasak stavljaju na ključne sektore kao što su zdravstvo, stanovanje, dostupnost obrazovanja, pravo na azil, sloboda kretanja i socijalne naknade za najranjivije skupine.

Te inicijative eksperimentiraju s praksama skrbi kao kolektivnim političkim praksama koje operiraju u uskim sivim zonama koje se otvaraju između različitih tehnologija, institucija i zakona, pozivajući druge da se pridruže takvom solidarnom djelovanju, otkrivajući mogućnosti povezivanja skrbi, samoorganiziranja i tehnologija.

Uz poziv na solidarnost, projekt Pirate.Care je ujedno i otvoreni poziv da se iznova sagleda piratstvo i njegove filozofske implikacije – kao što su otvorenost, decentralizacija, slobodna dostupnost znanja i alatki – u svjetlu preobrazbe koju su digitalne mreže donijele u pogledu dostupnosti društvenih dobara. “Pirate care” stavlja u fokus intervencije i političke borbe koje kolektiviziraju skrb kao čin brige o dobrima [custodianship] i proces pozajedničenja dobara [commoning], učeći kako društva mogu organizirati proizvodnju, socijalnu reprodukciju i rad brige kao ekologiju odnosa koji održavaju i popravljaju svijet kako bi u njemu svi mogli živjeti što bolje prema vlastitom samoodređenju.
 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV