Povezivanje vrhova trokuta

 

U travnju 2012. godine iz Zagreba je započelo, a u Rijeci završilo istraživačko putovanje Xpedicija Balkan u sklopu međunarodne platforme CORNERS, na kojemu je sudjelovalo 30-ak umjetnika iz raznih krajeva Europe kako bi upoznali male sredine bivše Jugoslavije, umjetnike i organizacije koje ondje djeluju. Priče koje su umjetnici čuli obilazeći zakutke Europe pretočili su u umjetničke radove, koje su pak prvi puta predstavili u Ljubljani u lipnju 2014. godine. Sada se CORNERS umjetnici vraćaju u ova tri grada, u okviru događaja nazvanog CORNERS Triangle.

Više o:
» CORNERS Triangle Zagreb
» CORNERS Triangle Ljubljana

  


Video-prilog portala Moja Rijeka

   
U duhu izmicanja fokusa iz centra prema rubovima, kao privremena pozornica riječkog događaja odabrano je naselje Zamet, odnosno plato Trga riječkih olimpijaca ispred sportske dvorane. Od 24. svibnja do 4. lipnja, 15-ak umjetnika predstavit će tri umjetnička projekta: Igralište (Playground), Među nama (In Between) i Sestrice (Sister of Another Mama).
  

FB_event
   


Prikupljanje i izgradnja mikroarhiva temeljni je postupak Igrališta (Playground), rada koji sakuplja igre tipične za pojedina područja, preoblikujući neke od njih umetanjem bizarnih i nevjerojatnih pravila. In Between (Među nama) se poigrava promatranjem kao metodom koja zbližava ljude koji žive u istom susjedstvu. U ovom radu metoda promatranja prolaznike transformira u sudionike te tako aktivira kreativni potencijal javnog prostora. Sister of Another Mama (Sestrice) propituje medije, njihov sadržaj i način funkcioniranja te se fokusira na svakodnevicu u novinarskoj redakciji.

Više informacija o rasporedu i sadržaju pronađite niže u tekstu.
  
Umjetnici koji će sudjelovati u ovom događaju su Siniša Labrović (Hrvatska), Helena Wilkström (Švedska), Riccardo Spagnulo (Italija), Elvin Flamingo (Poljska), Davor Sanvincenti (Hrvatska), Simon Farid (UK), Miha Horvat (Slovenija), Mila Pavičević (Hrvatska), Joseba Irazoki (Španjolska), SIMKA – Simon Häggblom i Karin Lind (Švedska), Juan Aizpitarte (Španjolska) i Gianfranco Mirizzi (Hrvatska).
  
Umjetnici će na Zametu provesti desetak dana, razvijajući svoje ideje u stalnoj komunikaciji s lokalnom zajednicom. Glavni događaj na kojem će predstaviti svoje radove i koji će ujedno označiti kraj riječkog CORNERS Triangle programa, planiran je za subotu 4. lipnja u večernjim satima.
  

    

CORNERS je platforma za umjetnike i publike koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. CORNERS stvara mogućnosti za umjetnike i istraživače da surađuju na međunarodnim multidisciplinarnim umjetničkim projektima. Posvećen je istraživanju rubnih dijelova Europe, prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati udaljene sredine i gradove prikupljajući njihove priče i prenoseći ih iz jednog mjesta u drugo.

CORNERS umjetnički radovi već su prikazani u Švedskoj, Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, a nakon Trianglea putuju u Španjolsku, Poljsku i ponovno Englesku.

    

zvijezda


    

ZAVRŠNI DOGAĐAJ
subota, 4. lipanj 2016.
   

Pozivamo vas na druženje i igru u subotu 4. lipnja s početkom u 19 sati, na zametski Trg riječkih olimpijaca, gdje će se ispred sportske dvorane Centar Zamet i u prostorijama Mjesnog odbora Zamet održati završni događaj programa CORNERS Triangle Rijeka.

Umjetnici okupljeni u projekt Igralište na Zametu su već pokazali dio igara iz svoje šarolike kolekcije, a u subotu će predstaviti nove igre koje su proizašle iz susreta sa članovima Boćarskog kluba Zamet i Udruge 3. Zmaj, te s Gordanom Kovačević s kojom su uz pomoć knjige Josipa Luzera Onput kad smo se igrali učili o igrama koje su tipične za šire riječko područje.

U sklopu projekta Među nama, koji se poigrava promatranjem kao metodom koja zbližava ljude koji žive u istom susjedstvu, na Trgu će biti postavljena instalacija kojom se nastoji dočarati udobnost tipičnog domaćinstva. Projekcije filmova, fotografija i zvučnih zapisa koje su umjetnici Siniša Labrović, Juan Aizpitarte, Elvin Flamingo (Jarosław Czarnecki) i Helena Wikström prikupili tijekom razgovora i radionica s umirovljenicima, učenicima, obrtnicima i šetačima, bit će popraćeni glazbenim uradcima koje je Davor Sanvincenti osmislio s lokalnim glazbenicima, te gurmanskim delicijama koje će pripremiti poznati kulinarski kolektiv Okus doma iz Zagreba.

Umjetnici okupljeni u projekt Sestrice na Trgu će izvesti glazbeno-scenski performans i predstaviti časopis kojeg su proteklih dana izrađivali uz velikodušnu pomoć osnovnoškolaca, dizajnera i volonterki.

Druženje je namijenjeno svim dobnim skupinama, trajat će do 22 sata, a ulaz je – naravno – slobodan!

IMG_1297

   


   

RASPORED I OPISI PROJEKATA


   

Igralište (Playground)
zbirka igara
  
Zamet, Trg riječkih olimpijaca
27. svibanj, 19-21h; 28. svibanj, 10-12h; 4. lipanj, 19-22h

   
19071320573_eaab6e0a5f_zIzvor: Corners of Europe (Flickr)

   
Autori:
Miha Horvat (SI), Riccardo Spagnulo (IT), Gianfranco Mirizzi (HR), Simon Farid (GB)
Koproducenti: Exodos Ljubljana (Ljubljana), Drugo more (Rijeka), Teatro Pubblico Pugliese (Bari), Isis Arts (Newcastle upon Tyne)

   

Na zajedničkom putovanju Europom četvero umjetnika nastoji upoznati različite igre i naučiti njihova pravila. Neke igre su svima poznate, neke se pomalo razlikuju od mjesta do mjesta, a neke su proizvod čiste inventivnosti i mašte, bizarne i gotovo nevjerojatne.

  
Jedna od igara je Žuti automobil (Yellow Car) koja se u Velikoj Britaniji često igra tijekom putovanja radi savladavanja dosade, a čiji je cilj uočiti što više žutih automobila. Riječani koji koriste društvenu mrežu Twitter imaju priliku od 30. svibnja do 18. lipnja međusobno odmjeravati snage u digitalnoj inačici ove igre i pratiti rezultat na za to predviđenoj internetskoj stranici.

Ukratko, za sudjelovanje u igri potrebno je prijaviti se putem aplikacije Yellow Car App, a cilj igre je na ulicama Rijeke fotografirati što više uočenih žutih automobila i objavljivati fotografije na Twitteru uz hashtag #YellowCarRijeka. Više informacija o igri saznajte ovdje.
  

Kroz igru možemo otkriti mnogo toga: svoj vlastiti portret, nešto što je zajedničko svim generacijama i kulturama ili pak refleksije društvenih nesuglasica. Osim prilike da na Zametu nauče neke nove lokalne igre, umjetnici će zainteresiranima prenijeti svoja znanja o igrama koje su naučili igrati na drugim mjestima u Europi i pozvati ih da im pomognu u osmišljavanju novih hibridnih igara. Kroz izradu beskrajnog arhiva igara i oblika međusobnih odnosa i iskustava “Igralište” želi provjeriti mogu li se ostvariti nove veze i načini komunikacije kroz iskustva o igrama koja svi posjedujemo i dijelimo.

*    *    *


U petak 27. svibnja od 19 do 21 sat i subotu 28. svibnja od 10 do 12 sati, posjetiteljima će biti predstavljeno nekoliko igra iz postojeće kolekcije “Igrališta”. Idućih nekoliko dana umjetnici će susretati organizacije i igrače raznih igara sa Zameta i iz ostalih dijelova Rijeke, nadopunjavati svoj arhiv i osmišljavati nove hibridne igre, koje će potom predstaviti na završnom događaju koji će se na Trgu riječkih olimpijaca održavati u subotu 4. lipnja od 19 sati.
     

Među nama (In Between)
happening i instalacija
  
Zamet, Trg riječkih olimpijaca
4. lipanj, 19-22h

   
In Between // Umeå Izvor: Corners of Europe (Flickr)


Autori:
Siniša Labrović (HR), Elvin Flamingo (Jarosław Czarnecki) (PL), Helena Wikström (SE), Davor Sanvincenti (HR), Juan Aizpitarte (ES)
Koproducenti: Intercult (Stockholm), Drugo more (Rijeka), Instytut Kultury Miejskiej (Gdańsk), Donostia / San Sebastián 2016 Europe, Arts Council of Northern Ireland (Belfast)
   

U filozofskom smislu, promatranje je proces filtriranja osjetilnih informacija kroz misaoni proces. “Među nama” ispituje što se događa kada promatrani objekt sazna da ga se promatra ili kada promatrač i promatrani zamijene mjesta. Umjetničkim poigravanjem ulogama i svrhom promatranja ova aktivnost postaje sredstvom pomoću kojeg zajednice i umjetnici stvaraju kontekst za uspostavu međusobnih odnosa.

Navodeći prolaznike da promatraju zbivanja u središnjem dijelu Zameta, “Među nama” ih transformira u sudionike i aktivira kreativni potencijal javnog prostora: slušanjem i dijeljenjem osobnih i zajedničkih priča, proučavanjem svakodnevnog života i ponovnim stvaranjem društvenog pamćenja.

*    *    *


U Ogranku Zamet Gradske knjižnice Rijeka, Juan Aizpitarte održat će radionicu s polaznicima Osnovne škole Zamet, u okviru koje će sudionici imati priliku promišljati o svome gradu, naselju i ljudima koji ga čine. Tijekom pet dana trajanja radionice s djecom će crtati mape grada i graditi promatračnicu, te osluškivali zvukove naselja, razgovarati s ljudima i bilježiti svoje misli i zapažanja. Radionica će se održavati od ponedjeljka 30. svibnja do petka 3. lipnja u popodnevnim satima, namijenjena je osnovnoškolcima u dobi od 12 do 14 godina, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem emaila na petra@drugo-more.hr.
  
Na sličan će način priče iz susjedstva prikupljati ostali umjetnici uključeni u projekt Među nama, razgovarajući s ljudima različite dobi i zanimanja, te snimajući audio i video materijale. Elvin Flamingo (Jarosław Czarnecki) razgovarat će s obrtnicima i radnicima, Siniša Labrović s umirovljenicima, Helena Wikström sa ženama, a Davor Sanvincenti s glazbenicima.
  
Prezentacija svih nastalih radova održat će u subotu 4. lipnja od 19 sati, na Trgu riječkih olimpijaca ispred Centra Zamet.
     

Sestrice (Sister of Another Mama)
privremena novinska redakcija i performans
  
Zamet, Trg riječkih olimpijaca
4. lipanj, 19-22h

   
 Izvor: Corners of Europe (Flickr)

    
Autori:
 Mila Pavićević (HR), Joseba Irazoki (ES), SIMKA – Simon Häggblom i Karin Lind (SE)
Koproducenti: Intercult (Stockholm), Drugo more (Rijeka), Donostia / San Sebastián 2016 Europe, Arts Council of Northern Ireland (Belfast)

   

Sister of Another Mama bavi se istraživanjem medija, posebice onih tiskanih, koji u današnje vrijeme izumiru. Parazitirajući na sredstvima i alatima tiskanih medija, kroz rad se pokušava proizvesti “umjetničko znanje” koje je otvoreno i razigrano, koje postavlja pitanja o proizvodnji umjetnosti, o proizvodnji tiskanih medija… Pritom namjera nije mijenjati novinarstvo ili vjerno oslikati društvene i ekonomske probleme svijeta, nego proizvesti još veći kaos iz kojega će nastati umjetnička djela.

Iz privremenog uredništva na Zametu umjetnici će putem umjetničkih intervencija u javnom prostoru uspostaviti interakciju s lokalnim stanovnicima i zajedno s njima stvarati novine.

*    *    *


Na radionici u Omladinskom kulturnom centru Zamet koja će trajati od 30. svibnja do 1. lipnja, umjetnici će učenicima-polaznicima predložiti različite strategije interveniranja u medije i javni prostor, i time skrenuti pozornost na važnost umjetničkog rada i produkcije. Kako i sami umjetnici dolaze iz različitih disciplinarnih polja, polaznici radionica su potaknuti da se temom medija bave interdisciplinarno – kroz rad s tekstom, zvukom, skulpturom – koristeći materijale dnevnih tiskovina kao podlogu i mjesto za igru i kritiku. Svi materijali proizašli iz radioničkog rada postat će dijelom javne izvedbe na Trgu riječkih olimpijaca, koja će uslijediti u subotu 4. lipnja u večernjim satima.
  


    

GALERIJE FOTOGRAFIJA

Sastanak s umjetnicima u Mjesnom odboru Zamet, 25. 5. 2016.
Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

  

Igralište na Zametu, 27. 5. 2016.
Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

   

Završna večer, 4. 6. 2016.
Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

    


    

CORNERS Triangle organiziraju: Drugo more (Rijeka), Pogon (Zagreb) i Exodos (Ljubljana)

Partner: Kooperativa

Donatori: Europska komisija kroz program Kreativna Europa, Grad Zagreb, Ministarstvo Kulture RH, Turistička zajednica grada Zagreba, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Grad Rijeka, Zaklada Kultura nova, Vlada Republike Hrvatske – Ured za udruge

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovom programu isključiva su odgovornost udruge Drugo more.

Ovaj projekt je financiran uz potporu Europske komisije. Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost autora i ni na koji način ne predstavlja stavove Europske komisije.

Lokalni partneri: Cirkulacija2 Ljubljana, DIC Ljubljana, Platforma Upgrade / Zagreb Otvoreni grad?, Center kulture Španski borci Ljubljana, Ana Desetnica Ljubljana, Forum/Stripcore Ljubljana, Gledališče Glej Ljubljana, Bunker Ljubljana, KUD France Prešeren Ljubljana, Mestna občina Ljubljana – Četrtna skupnost Moste Ljubljana, Močvara / URK Zagreb, Ženska pomoć sada Zagreb, Media bus Ljubljana, Bar PERLA, Knjižnjica FUŽINE-Mestna knjižnjica Ljubljana, Cona FUŽINE, Udruga STUP, Što, kako i za koga/WHW, Grad Rijeka – Mjesni odbor Zamet, Rijeka sport d.o.o., Osnovna Škola Zamet Rijeka, GKR – ogranak Zamet, Boćarski klub “Zamet”, Centar Zamet, Klub starijih osoba Zamet, Društvo tjelesnih invalida Grad Rijeka

Tehnika (Rijeka): Cyclorama d.o.o.

Medijski partneri: Radio Terminal, Radio Student, Kulturpunkt.hr, Radio Študent, Moja Rijeka

CORNERS Triangle u Rijeci organiziran je u sklopu ZOOM Festivala Rijeka.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV