Prilog Kanala Ri s radionice 

U sklopu izložbe Usijano more, pariški istraživačko-umjetnički kolektiv RYBN.ORG priprema vrlo zanimljivu radionicu čiji će polaznici po riječkim ulicama tragati za adresama tvrtki koji se spominju u poznatim Panamskim dokumentima (Panama Papers), u kojima se navode pojedinci i tvrtke koje pomoću offshore tvrtki sa sjedištem u poreznim oazama izbjegavaju plaćanje poreza.

Radionica će se održati u petak, 21. kolovoza 2020., od 10 do 15 sati. Mjesto susreta polaznika je prostor Delta Laba na drugom katu zgrade nekadašnjeg IVEX-a (Delta 5, Rijeka)

Radionica će biti na engleskom jeziku i predviđena je za maksimalno 15 polaznika, koji će poput turista sa slušalicama u ušima i fotoaparatom u rukama šetati gradom u potrazi za egzotičnim adresama koje se u jednoj od najvećih poreznih afera 21. stoljeća spominju među 11,5 milijuna dokumenata obujma 2,6 terabajta podataka.

Sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prijavu. Prijave na radionicu šaljite e-mailom na adresu info@drugo-more.hr. U prijavi navedite svoje ime, prezime i broj mobitela.

VIŠE O RADIONICI

Offshore Tour Operator je psiho-geografski GPS prototip koji usmjerava korisnika u šetnji kroz bazu podataka Panama Papers, u potrazi za fizičkim tragovima offshore bankarenja u gradskom krajoliku.

U bazi podataka ICIJ Offshore Leaks database mogu se pronaći i adrese riječkih vlasnika offshore tvrtki. U sklopu programa Usijano more, kolektiv RYBN odvodi sudionike radionice na posebni obilazak grada: opremljeni audio vodičima, posjetit će lokalne adrese vlasnika offshore tvrtki sa sjedištem u Rijeci, koje se spominju u bazama podataka kao što su Offshore Leaks, Panama Papers i Bahamas Leaks.

Sudionici se pozivaju da dokumentiraju svoju šetnju te obrate pozornost na poštanske sandučiće i parlafone kako bi provjerili ako je ime offshore pravnog subjekta, otkriveno u procesu curenja podataka, još uvijek tamo. Sudionici bi također trebali raditi bilješke o putu kojim se kreću, kako bi kasnije s ostalima mogli razgovarati o iskustvima i prikupljenim fotografijama.

Radionica je zamišljena kao otvoreni poziv za razgovor o pouzdanosti baza podataka i kolektivnoj konstrukciji informacija.
 
Polaznici se pozivaju da ponesu fotoaparat ili pametni telefon, kompas (ako ga imaju), bilježnicu ili notes, i vlastite slušalice.
 
Jezik radionice: engleski.
 
Radionica je predviđena za maksimalno 15 polaznika.

 

Na internetskim stranicama RYBN-a provjerite kako je bilo na proteklim radionicama, od Valette preko Luxemburga do Utrechta!

 

O VODITELJIMA: RYBN

Osnovan 1999. u Parizu kao kolektiv, RYBN.ORG provodi izvandisciplinarna istraživanja složenih odnosa između tehnologija i ekonomije. RYBN.ORG istražuje iznimno komplicirane sociopolitičke i tehničke fenomene poput visokofrekventnog trgovanja, tržišnih infrastruktura subsekundne brzine, kibernetičke eshatologije, diskretnih mreža offshore financija, povratka „ljudskih kalkulatora“ u digitalnom radu, širenja industrijskog patentiranja prema živim organizmima itd.

Svako novo istraživanje dodaje jedan orijentir i raščišćava nejasne teritorije suvremenog tehnokapitalizma. Umjetnička djela kolektiva RYBN.ORG operativni su i performativni sustavi koji se obično izlažu izvan „bijelih kocki“ suvremene umjetnosti te se razvijaju u okolišima u kojima mogu stvarati učinke i proizvoditi povratne informacije, uključujući financijska tržišta, mikro-radne platforme, komunikacijske i društvene mreže, računalne viruse.

Radovi kolektiva RYBN.ORG izlagani su na brojnim izložbama suvremene umjetnosti, uključujući: „Infosphäre“ (ZKM), „Nervöse System“ (HKW), „the GlobalContemporary“ (ZKM), „2062“ (la Gaîté lyrique), „Stock Overflow“ (iMAL), „El Processo Como Paradigma“ (LABoral), „Gutes Böses Geld (Kunsthalle Baden-Baden), „Requiem for a Bank“ (HMKV), „Media Mediums“ (Ygrec), „StockOverflow“ (iMAL), „l’espace Virtuel du Jeu de Paume“, CNAP; i na brojnim umjetničkim festivalima, kao što su: ISEA, Transmediale/CTM, Pixelache, Malaupixel, NEMO, ElektraCellsbutton, Ars Electronica.

 

     

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV