Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

U okviru projekta Žiroskop, u petak i subotu 4. i 5. rujna, od 17 do 21 sat, u Kružnoj ulici i Omladinskom kulturnom centru Palach očekuje nas četvrto izdanje Sajma 3N – Napusti normalne naprave.
 
Tko je bio na jednom od tri protekla izdanja znat će da se radi o događaju koji na jednom mjestu okuplja neobične naprave – često nastale uporabom svakodnevnih predmeta – koji kroz interaktivne instalacije, radionice i audio-vizualne izvedbe kod posjetitelja nastoji potaknuti pomaknutiji pogled na suvremenu tehnologiju.

 

Inspiriran devetnaestostoljetnim konceptom Svjetske izložbe na kojoj su izumitelji i inženjeri mogli javnosti predstaviti nove izume i otkrića, Sajam 3N okuplja neobične izloške i objedinjuje uvrnute ideje koje služe kao katalizator novih pristupa u upotrebi tehnologije. Radi se o popularizaciji hakiranja tehnologije koja nas okružuje, o poticaju da se odustane od tvorničkih uputa i prilagođavanju naprava našim potrebama i interesima.

Sajam organiziramo s ciljem okupljanja nesvakidašnjih izuma, instalacija i uradi-sam uređaja, kao i njihovih tvoraca – umjetnika, hakera, izumitelja, kolektiva i uradi-sam entuzijasta.

Magnet Fight, autori Arsen Ivanišević, Ante Matulić i Matej Jelović 

Lajtmotiv ovogodišnjeg sajma je IGRA, a svoje će naprave i uratke predstaviti dvadesetak izlagača iz zemlje i inozemstva koji su stigli na naš nagovor ili se prijavili putem otvorenog poziva:

Vitar Drinković, Christoforos Pavlakis, Arsen Ivanišević, Ante Matulić i Matej Jelović, Pavel Ruzyak, Ivan Ugrin, Željko Blaće, Music Makers (Roko Pečarić i Franciska Fis), Tin Dožić, Radiona, Gregor Bogdanović i Mateo Marcelić, Konrad Kropf i Marijana Šincek, Format C, Peek&Poke i drugi.

Biljno sljepilo, Vitar Drinković

BadBorg Industries, Ivan Ugrin

Radionički program

Za vrijeme trajanja sajma, pod vodstvom Deborah Hustić i Paule Bučar iz zagrebačkog kolektiva Radiona, ispred OKC-a Palach održat će se dvije radionice za djecu, na koje se mogu uključiti svi zainteresirani.

Također, u danima prije i nakon izlagačkog dijela Sajma 3N, u Palachu će se održavati još dvije zanimljive radionice, o za koje su radi ograničenog broja sudionika potrebne prijave e-mailom.

Više o radionicama saznajte u nastavku:

 

Elektro-diorama

4. i 5. rujna, od 17 do 21 sat
Voditeljica: Paula Bučar

Na radionici će polaznici izrađvati svjetlosne objekte i diorame koje će osvijetliti LED diodama uz mogućnost dodatnih programiranih svjetlosnih efekata na arduino mikrokontroleru. Diorame će izrađivati od papira prema dizajnu polaznika.

Diorama izgleda poput kazališne kutije čiji se prizor sastoji od niza planova / slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Efekti koje je moguće postići dodajući više slojeva i 3D efekt su fascinantni te je moguća primjena navedenih vještina pri stvaranju umjetnosti svjetlosnih objekata ili animiranih i eksperimentalnih filmova.

NAPOMENA: Polaznici nose kući svoje radove!

 

Svjetleći štapovi – LED grafiti

4. i 5. rujna, od 17 do 21 sat
Voditeljica: Deborah Hustić

Radionica Svjetleći štapovi bavi se izradom – kao što i sam naziv kaže – štapova koji svijetle u mraku, s kojima se mogu raditi fora fotografije LED grafita i svjetlosnih objekata. Polaznici će kroz igru savladati osnove elektronike i po završetku radionice napraviti galeriju fotografija svojih LED grafita.

NAPOMENA: Polaznici nose kući svoje radove!

 

Žičani instrumenti od otpadnih materijala

4. rujna, od 17 do 21 sat
Voditelji: Franciska Fis i Roko Pečarić (Music Makers)

Radionica je namijenjena djeci i odraslima, a izrađivat će se žičani instrumenti od otpadnih materijala.

Music Makers čine glazbenici Franciska Gluhak i Roko Pečarić, a njihov program sadrži interaktivne radionice i prezentacije izrade DIY instrumenata od svakodnevnih materijala. U izradi instrumenata koriste plastične boce, kartonske kutije i tube, pvc cijevi, drvo, žicu, kao i razni elektronski otpad. U istraživanjima sa elektronskim otpadom izrađuju synthesizere, mikrofone, MIDI controllere, efekt pedale, pojačala i slične naprave.  Zanima ih sve što stvara zvuk, buku, ton, efekt ili ritmički udarac.

Svaki instrument koji napravite na radionici, možete nositi doma!

 

   *     *

  

RADIONICA ROBOTIKE

 

Omladinski kulturni centar Palach, Kružna 8, Rijeka
2. – 4. rujna, od 17 do 20 sati
voditelji: Gregor Bogdanović i Mateo Marcelić

 
Polaznici će učiti osnove 3D printanja i razvojnog sustava Arduino i Raspberry Pi, i stvoriti vlastiti programski kod koji pokreće različite senzore i mehaničke dijelove robota. Radit će se na izradi robora koji će moći ispisivati razne grafike.

Radionica je predviđena za samo 8 polaznika pa svoje prijave čim prije pošaljite na e-mail adresu plinuxx@gmail.com.

Na radionicu je potrebno donijeti vlastiti laptop.

 

RADIONICA SPEKULATIVNOG DIZAJNA
Fork this City: Građansko hakiranje urbane kulturne politike

 

Omladinski kulturni centar Palach, Kružna 8, Rijeka
7. – 9. rujna, od 16 do 20 sati
voditelji: Marko-Luka Zubčić i Leo Kirinčić

 
Na ovoj radionici polaznici će raditi na zamišljanju, spekuiranju i dizajniranju mogućih scenarija budućnosti riječke kulturne politike i riječkih javnih prostora.

U zamišljanju mogućih scenarija polaznici će korisiti metodom forkanja, građanskim hakiranjem urbane kulturne politikeU open-source zajednici, termin forking označava stvaranje nove verzije određenog softwarea. Termin se počeo koristiti u svrhe istraživanja institucijske inteligencije u Tajvanu kada je tijekom tzv. Suncokret Revolucije grupa hakera i aktivista razvila web stranice s alternativnim javnim politikama pod imenom “g0v” (umjesto uobičajenih “gov”), kako bi forkala proces razvoja javnih politika (http://g0v.asia/). Taj je sustav građanskog hakiranja postao jedan od temelja tajvanske radikalne open-source demokracije.

U ovoj radionici, bavit ćemo se intenzivnim trodnevnim forkanjem riječke kulturne politike.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a prijaviti se možete na e-mail adresu info@drugo-more.hr.

 

Marko-Luka Zubčić je istraživač Centra za napredne studije – Jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, s fokusom na razvoj javnih politika i institucijsku epistemologiju, komunikacijski konzultant RadicalxChange Foundation, i copywriter.

Leo Kirinčić je medijski dizajner, s fokusom na upotrebu dizajna u svrhu društvenog razvoja.

  

 

Događanje će biti organizirano uz poštivanje svih preporuka za sprječavanje zaraze koronavirusom. S obzirom na to da se radi o zatvorenom prostoru, broj posjetitelja koji će istovremeno moći biti u OKC-u Palach je ograničen. Radi zaštite zdravlja svi su pozvani na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice.

 

   *     *

 

Organizator: Drugo more

 

Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Drugo more.

Organizacija programa je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda
 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV